Asbergers syndrom, Autistiskt syndrom

Asberger och autism är två ganska lika diagnoser. Det kan vara svårt att skilja dom åt. När man har Asbergers eller autism så har man svårt för ömsesidigt socialt samspel och har ofta begränsade, repetitiva beteendemönster och intressen. Man har ofta ett väldigt inrutat liv för det skapar förutsägbarhet och trygghet. Men det gör också att man blir väldigt sårbar när en rutin av någon anledning bryts.

Många som har Asbergers eller autism, framförallt barn, har stereotypier. Steretypier är vissa rörelser man upprepar rutinmässigt, oftast med händerna men andra rörelser förekommer också. Olika personer med autism kan vara mycket olika varandra, så olika så att det är svårt att förstå att det har samma diagnos.

När man jobbar med barn eller vuxna med Asbergers eller autism så är det viktigt att vara tydlig. Man kan jobba med dom på många olika sätt. Hur man jobbar är väldigt individuellet och beror helt på hur personen är och vad just den klarar av. Man kan till exempel jobba med att rida, man kan jobba med att vara i stallet, man kan jobba med hästen från marken och ibland är det träning att bara vistas bland hästar och andra djur.

Att rida en lugn runda i skogen med hjälp av en ledare kan kännas väldigt avslappnande och skönt. Personer med autism som har steretypier kan få en chans att slappna av. Man kan uppmuntra personen till att bara försöka sitta och gunga med i hästens rörelser, att känna hur hästen bär den. När man är på turen ute i skogen så ska man passa på att stressa av och titta och lukta på naturen. Man ska försöka att fokusera på att vara här och nu, man ska inte tänka på vad som ska göras när man kommer hem eller vad som händer imorgon. Hela tiden ska man uppmana att slappna av och vara i nuet. Det kan vara svårt och det är bra att träna på. Det är viktigt att ta det lugnt och att ge beröm!

Att jobba i stallet är bra på många olika sätt. för det första är det lite fysisk träning, samtidigt som man kan träna den sociala biten. Det är viktigt med tydliga instruktioner och att inte överanstränga, det måste vara kul och man ska få känna att man lyckas! Att ha en handledare som stöd känns säkert och tryggt. Det är bra träning att få instruktioner och sedan tillsammans med någon utföra dom. Under tiden måste man samarbeta och då får man på samma gång in lite social träning. Arbetet i stallet ska vara anpassat s att det passar individen. Om det är så att man ska jobba flera återkommande gånger på samma ställe så är det bra att ge personen samma arbetsuppgifter varje gång till den känner sig redo för att utöka dom.

Att jobba med hästar från marken kan kännas väldigt läskigt. Det är stora djur. Att leda en häst är kanske en stor utmaning för personen. Personen får känna att hästen lyssnar och personen får också känna känslan av att klara av att hantera det stora djuret. Med hästen kan man kommunicera utan att tala och det är bra träning det med.

Hästen behöver borstas och om personen vill så kan den få hjälpa till. Då kan man passa på att känna hur mjuk och len hästen tjocka varma päls är. Det är viktigt att det är lugna och utbildade hästar som används i träningen eftersom många som har autism gör ljud ifrån sig, ibland så höga att dom kan skrämma hästarna.






Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0