Hästunderstödd terapi

Vad är hästunderstödd terapi?

Hästunderstödd terapi kan förkortas HUT. Den internationella benämningen för HUT är Equine Assisted Therapy (EAT). HUT är en behandlingsform där hästen är en assistent till behandlaren. HUT används mycket i socialt behandlingsarbete men kan också användas till rehabailitering efter skador eller för att minska smärta och spänningar. HUT kan hjälpa till att förbättra balans, rörlighet och kordination vilket kan ge mycket för personer med funktionshunder.

Varför använda sig av just hästar?

Det är ör bra med hästen är att dom alltid är ärliga. Hästen har en förmåga att spegla människans handlingsmönster. Det gör att den som möter hästen kan bli medveten om delar av sitt beteende som den kanske inte märkt av tidigare.

Syftet med HUT är inte att lära människor rida. Målen är terapeutiska som tex. att jobba på att få bättre självförtroende, bättre självbild och självkänsla – ett komplement till medicinskt, psykiatrisk, pedagogisk och socialt inriktad rehabilitering och behandling.

Hästarna har en förmåga att känna av sinnestämningar och uppfatta såväl preverbal, ickeverbal som verbal kommunikation (Karol, 2007).

socialt arbete har för avsikt att hjälpa individen att utveckla förtroende och sociala förmågor. (Gress, 2003). Dessutom kan den öka motivationen, koncentrationsförmågan samt förbättra språket för den som har problem med inlärning av språk (Macauley & Gutierrez, 2004).

Vad tränas med hästunderstödd terapi?

Närvaron och relationen till någon som inte sviker, någon som ärligt ger tillbaka
tillit och är tydlig med vad den vill och inte vill. 
Den rörelse som känns då man sitter på hästen och som stimulerar både
balans och koordination. 
Den medvetenhet om kroppen som utvecklas när man sitter på hästen. 
Den struktur och de rutiner en stallmiljö erbjuder.
Hästen är ett levande ”biofeedback system” som direkt visar genom sitt beteende
vad som är okej och vad som inte är okej.

De problem/besvär HUT
passar för:


Ångest                                                                           
Depression                                                                    
Övergrepp                                                                     
Beroende                                                                       
Ätstörningar                                                                  
Självskadebeteenden                                                    
Neuropsykiatriska diagnoser                                         
Stress/utmattningstillstånd 

De effekter HUT ger är:

Minskad ångest
Minskad stress
Minskad smärta/muskelspänning
Förbättrad balans
Förbättrad koordination
Förbättrad kroppshållning
Ökad rörlighet
Ökad kroppskännedom
Ökad här och nu upplevelse

(http://stallafec.se/terapi.html)

Föreläsning!

Jag har fått svar från Annlouise och det blir som planerat! Jag håller en föreläsning någon gång första eller andra veckan  efter praktiken. Vi skulle kolla på exakt datum när jag kommer hem från Stockholm. Kul!

Då återstår bara frågan om jag ska göra någon undersökning på hur föreläsningen gick. Om jag ska göra någon enkät av något slag som dom som har lyssnat får fylla i (det hade varit bra för mig själv, då får man bra feedback på hur det gick och man vet vad man ska ändra på till nästa gång). Jag ska fundera lite till på det.

Det hade varit bra om du kom ut till Lislott någon gång under min praktik, kanske under andra eller sista veckan? Om du vill lyssna på föreläsningen som jag ska ha så hade det varit kul eftersom det är en ganska stor del av arbetet.

Jag vet att föreläsningen jag ska hålla kommer inte vara så jättelång. Jag kommer bara att kunna använda mig av rösten och ev bilder som jag har printat ut i förväg. Det finns ingen chans att jag ska kunna ha datorn eller powerpoint tyvärr. Det viktigaste är att dom som lyssnar förstår vad hästunderstödd terapi är och vad det kan göra för kropp och själ. Jag kommer att ta upp några exempel för att det ska bli tydligare och jag kommer att berätta om vem ska kna ha användning för det. Jag har redan många exempel men hoppas på att få några till under praktiken hos Lislott!
RSS 2.0